בעקבות תוכנית של המקור, במסגרתה נחשפו הפרוטוקולים מבית המשפט של נאנסת באונס קבוצתי לפני מספר הימים, סוגיית האונס השני על ידי מערכת האכיפה והמשפט הישראלי (המשטרה ובית המשפט) אינו יורד מהכותרות. בעקבות כך, רן שריג ודנה ספקטור ראיינו בתכניתם את דר' לקרימינולוגיה עירית נגבי, מרצה באוניברסיטה העברית. וזהו הראיון:
ד"ר עירית נגבי מרצה על עברות מין במכון לקרימינולוגיה באוני' העברית בירושלים הוציאה ספר בשם "ככה: עדויות על אונס בבית המשפט" הספר מביא את סיפורי האונס על פי נקודת המבט של השופטים - מבחינתם "הסקסיזם מושרש עמוק בחברה שלנו" והדבר בא לידי ביטוי גם באונס שני במשטרה ובבית המשפט. הספר אינו מתבסס על פרוטוקולים, מאחר והדיון נערך בדלתיים סגורות, אלא על פסקי הדין העוסקים בתקיפה מינית ואונס אותם קראה החוקרת.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhx3rj6PWrCaqPX_zSDQf-1xxfO2-4l3flsPlElJKhtZppQwF6Xy3Qabyipm539iTVFMjMKtBwyDqyGpI1m4ERx-k-af2oOBIBgpykQ0rP5IaI4t29e9LWVdcHJm3vkRWsXFmsiZMECwQ3R/s320/12006217_10153132628018663_8714268616829022165_n.jpg)
בנוסף, נשים במערכת האכיפה והמשפט לא בהכרח יגיבו על פי הגישה הליברלית, אלא בהתאם לגישה הסקסיסטית. הדבר בא לידי ביטוי, למשל, במקרה בו עורכת הדין שאלה את הנאנסת על יחסי מין עם אביה ולא כדי להוכיח משהו אלא לנסות את שיטת המצליח ולהעלות את עברה המיני של הנאנסת. אז מה אם בסופו של דבר עורכת הדין לא הוכיחה כלום.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhK-KYT3nM2QbNQpEKFhJjBt9ZV11PHa31UooAHeOWDapCX5nhR9iyH1IQE5rYZFv1TAiI1gxgurTzgDeyvbkGVtNskwYp8uNxnwX4GPs-jMLT_l_Q0htxtp_WaaRRcx1BxuXnOgfttVZh2/s320/936572_942488062455808_3630188180434409904_n.jpg)
לפי ההלכה שנקבעה בפרשת שומרת, אסור לחקור את עברה המיני של הנאנסת. בפועל זה קורה, ממש כמו שבא לידי ביטוי בתחקיר המקור, בה נדרשת הנאנסת להציג את התנוחות בהן נאנסה והאם חששה לבקיעת קרום הבתולין. המטרה של התחקור היא לערער את הנאנסת על דוכן העדים. כך, עובר המסר שלא להתלונן על אונס במידה והנאנסת פתיינית לכאורה.
שימו לב לאמירות של השופטים הישראלים שדנים במקרי אונס ותקיפה מינית אשר הגיעו לידיעת הציבור:
"אני רואה ש-ז' את מוצאת מאוד מהר" [השופט נחשון אטינגר בבית הדין לתעבורה בהערה סקסיסטית לתובעת משטרתית]
לא כך מתנהגת עובדת שרוצה לדחות חיזור. צריך שניים לטנגו" ו"את עושה שימוש במיניות שלך" [השופטת אופירה דגן טוכמכר, שופטת בית הדין לעבודה בתל אביב במקרה בו עובדת הוטרדה מינית.]
"איפה היה איזור המפשעה? תדגימי לנו." [השופט צבי סגל, שופט בית המשפט המחוזי בירושלים ומועמד לתפקיד פרקליט המדינה שביקש מנערה להדגים במהלך תיק האונס אותו עברה.]11
"אז מה אם הוא מלקק אותה? יש לבדוק אם מדובר במעשה הנושא אופי מיני" [השופט נתן נחמני בתיק בו דן בבית המשפט לענייני משפחה כאשר קרוב משפחה ליקק ילדה]
"יש בנות שנהנות מאונס" [ השופט ניסים ישעיה כשדן במקרה בו קבוצת ערבים אנסו יהודיה כפיגוע והיא תבעה להכרה בפיגוע]
"יתכן שלמתלוננת נעמו מעשי הנאשם והיא חפצה בהם" [השופט אהרון אמינוף, שופט בית המשפט המחוזי בצפת בזמן ששפט בתיק אונס]
"היא לא נאנסה, היא התאכזבה מהמין". [השופטת דליה גנות, שופטת בבית המשפט המחוזי בתל אביב בזמן שדנה בתיק אונס.
לפיכך, התרבות שלנו הנה סקסיסטית ומדובר בהפנמה של ערכים תרבותיים. כך מוגדרים גבריות ונשיות ויחסים בין נשים וגברים. כלומר, על פי גישה זו, נשים הנם פתייניות וצריכות לשמור על הכוס שלהן בניגוד לגברים, שצריכים לזיין ולא בהכרח לקבל הסכמה מהאישה. בהתבסס על הבנתי את התאוריה הזו, מדובר בהפנמה של ערכים תרבותיים שאינם עומדים בקנה אחד עם דרישות החוק. לפיכך, לגיטימי כשאשה מפחדת מגברים ושגבר אונס כשלגישתו הוא מקיים יחסי מין כשהסכמה אינה דרישה בסיסית.
לכן, הגבר לא ישלם את המחיר שתשלם הנאנסת - במידה ויורשע, יוטלו עליו עבודות שרות בלבד או מאסר בפועל של בין שנה עד 3 שנים. עונש מאסר ארוך יותר הנו דבר חריג. לכן, נאנסת ששרדה את האונס תחשוב פעמיים אם להתלונן ואף להגיע לתת עדות בבית המשפט. הרי היא יודעת מהתקשורת מה מחכה לה שם - היא תעבור אונס שני במשטרה וגם בבית המשפט, אם זה יגיע לשם.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה