תקציר העבודה

העבודה הנה עבודת סוף שנה בקורס פנולוגיה / תורת הענישה ועוסקת בדיון בסוגיות קרימינולוגיות שונות מתחום הפנולוגיה . העבודה נועדה לבחון את יכולות הניתוח של הסטודנט, חשיבה ביקורתית ויישומן של התכנים מתחום הפנולוגיה שנלמדו במהלך הקורס. העבודה מחולקת לארבעה חלקים.
במסגרת החלק הראשון, אעסוק בהגדרת המונח עונש – פרשנות והשוואה. קרי אגדיר את המונח עונש בהתאם לפנולוגיה לעומת הפסיכולוגיה ההתנהגותית, אציג את הדמיון והשוני, את גישתן של התיאוריות הללו לתכלית הענישה, את ההבדלים בין עונש המוטל על ידי הורה ובין עונש המוטל על ידי המדינה, תוך התייחסות למרכיבים כגון כח, מוסכמות, פורמליות וקשר אישי והבעייתיות הקיימת בשימוש בעונש
החלק השני במטלה זו נועד לדון בהתפתחות הענישה והמאסר – הצידוקים לענישה, התמקדות בגישה התועלתנית לעומת הגישה התגמולית – מטרות הענישה : נקם ותגמול, הרתעה, תיקון טיפול ושיקום ומניעה, הגבלה ונטילת כושר. הצגת התפתחות הענישה מהזמן הקדום ועד התקופה המודרנית, תוך דיון בהתפתחות העונשים והתפתחות מוסדות הענישה. בנוסף, אבחן את ההבדלים בין בתי הסוהר בתקופת המנדט הבריטי בישראל ובין מדיניות הכליאה כיום כולל שינוי בתפיסת האסיר שבאה ליד ביטוי בין שתי התקופות.
בחלק השלישי, אבחן את מטרות הענישה ודרכי הביצוע, אבחן את ההבדל בין נקמה לתגמול ואבחן את ההבדלים בין דרכי הענישה מבחינת תכלית, מסר חברתי והשלכות על האדם.
בחלק הרביעי אעסוק בסוגיות עכשוויות מתחום הפנולוגיה וביקורת אישית על סוגיות שונות מהענף – מה הסיבות לתפיסת ההבדלים בין עבריינות נשים לעומת עבריינות גברים, ביקורת כלפי הבחנה מגדרית בענישה וכן דיון בנושא חלופות מאסר בעידן המודרני.
העבודה מבוססת על 13 מקורות אקדמיים.