מודעות ברמת הדף

דרושים בהייטק ופיננסים

יום שישי, 5 בספטמבר 2025

האם פירות משמינים?


 מה דעתכם על הגבלה על צריכה יומית של פירות וירקות טריים בעולם המערבי?
אני מעלה את הנושא בעקבות דיון בין אנדוקרינולוג וביני בנושא. יש אנשי מקצוע מתחום הרפואה שטוענים שלחולי סכרת למשל אסור יותר מ-2 פירות ביום / תותים וענבים זה פירות מאוד מרוססים ועדיף לא לצרוך במיוחד למי שיש מערכת חיסונית חלשה / יש שיגבילו את צריכת הירקות הסולניים - פלפלים/גמבות, חצילים ועגבניות. 
יש אנשים שחווים רגישות לירקות סולניים, בעיקר בשל נוכחות של אלקלואידים, כמו סולנין, שיכולים לגרום לתגובות במערכת החיסון ולעורר או להחמיר דלקות. תגובות אלו עשויות לכלול כאבי מפרקים, דלקות מעיים ותסמינים נוספים. אנשים עם מחלות מעי דלקתיות כרוניות או מחלות אוטואימוניות עשויים לחוות החמרה במצבם בעקבות צריכת ירקות סולניים. לעיתים נטורופתים מייעצים להימנע מירקות אלה מהסיבות הבאות - האלקלואיד סולנידין בתפוחי אדמה והעגבניות נספג ונאגר בגוף לאורך זמן וכך גם משתחרר לאיטו. אבל בהריון, או במצבי לחץ קיצון, או ברעב  סולנידין משתחרר לגוף במהירות ועלול לגרום נזק.
מחקרים שונים הצביעו על כך כי הירקות הסולניים, על תרכובותיהם עלולים להגביר כאבי מפרקים והרס רקמות. חלק מהירקות הללו עלולים לגרום לצרבות, במיוחד הפלפלים בשל הקפסאיצין, הקיים בפלפלים. דלקות מעיים ותסמונת המעי הרגיז, ישנם מחקרים המעידים על כך כי אכילת תפוחי האדמה עלולה לגרום לנזק לקיבה והופעת פעילות דלקתית במעיים.
מצד אחד הגבלה של מוצרים מהחי היא המלצה של ארגון הבריאות העולמי. ההמלצה היא להתבסס בעיקר כל פירות ירקות קטניות ואגוזים. הגבלה של ירקות ופירות מסוימים אם יש צורך רפואי הגיונית לכאורה, אבל לא הייתי מסיקה מזה על הגבלה באופן גורף. 
לגבי פירות וסוכרת - אכן הדיאטניות מנחות לא לאכול יותר מ 2 מנות פרי ביום וארגון הבריאות העולמי תומך בכך. באופן כללי, הפחתת פחמימות אכן מסייעת לסוכרת סוג 2. האם דווקא פירות? כנראה שלא. יחד עם זאת, השמנה והסכרת סוג 2 וכן, מחלות לב זה בעיות של העולם המערבי. לא הייתי בונה על הארגון הזה. ככל הזכור לי בחסות הארגון חילקו סגריות למאושפזים בשנות ה-50... 

זה נכון שלרופאים יש 0 השכלה כשמדובר בתזונה ושמשרד הבריאות מעודדים אותם לרשום תרופות לסכרת במקום להדריך לתזונה נכונה, כמו להדריך לצמצום צריכת מזון מהיר ומשקאות מתוקים. לדעתי, זו הסיבה שמשרד הבריאות רודף שוב ושוב במשך שנים את דר' יוסף גיל שחר, אשר מציג את עצמו כרופא תזונתי ודוחף לשינוי באורח החיים בעולם המערבי, תוך התמקדות בשינוי תזונתי.



כאמור, מעלה את הנושא שוב למודעות בעקבות דיון בין אנדוקרינולוג וביני בנושא הגבלת כמות פירות יומית לסכרתיים כולל צריכת בטטות - הוא תומך בהגבלה כי הצריכה מעלה את הערך הגליקמי. אני הגבתי בטענה שלא סומכת על אף אחד שתומך בטענה הזו מאחר ובפירות וירקות יש סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים. אף אחד לא חטף מזה סכרת. למעשה, אין מחקרים מהשנים האחרונות שתומכים בהגבלת צריכת פירות לחולי סכרת וכאמצעי למניעת השמנה. כך הדבר גם לגבי צריכת מוצרים מן החי כאמצעי להשפעה על הכולסטרול הרע. כולסטרול למשל מושפע מעט יחסית מצריכת מזון מן החי. רוב הכולסטרול בגוף מיוצר על ידי הכבד. מכירה טבעונים עם כולסטרול גבוה. 

אז מה אם ישנם מחקרים שטוענים כך וכך? צריך לבחון את המחקרים עצמם, להעביר עליהם ביקורת, מה טיבם - האם בעלי מספר משתתפים רב או מועט, מבוססי שאלונים או מדדים קליניים, ממומנים על ידי בעל אינטרס כזה או אחר ועוד ועוד. רעיון הגבלת הפירות בחולי סוכרת הופרך לראשונה לפני 12 שנים, וכך עד היום במחקרים במודלים שונים - ציטוט מ RCT:

A recommendation to reduce fruit intake as part of standard medical nutrition therapy in overweight patients with newly diagnosed type 2 diabetes resulted in eating less fruit. It had however no effect on HbA1c, weight loss or waist circumference. We recommend that the intake of fruit should not be restricted in patients with type 2 diabetes.


תרגום פשוט:

כשביקשו מחולי סוכרת חדשים עם עודף משקל לאכול פחות פירות, הם באמת אכלו פחות, אבל זה לא השפיע על רמות הסוכר (HbA1c), לא על הירידה במשקל, ולא על היקף המותניים. המסקנה של החוקרים: אין סיבה להגביל פירות לחולי סוכרת מסוג 2.


ציטוט מפורסם מקוהורט גדול:

Among those with baseline diabetes, higher fruit consumption was associated with lower risks of all-cause mortality (adjusted HR = 0.83 [95% CI 0.74–0.93] per 100 g/d) and microvascular (0.72 [0.61–0.87]) and macrovascular (0.87 [0.82–0.93]) complications (p < 0.001).

תרגום פשוט:

אצל אנשים עם סוכרת, צריכה גבוהה יותר של פירות (כל 100 גרם ביום) נקשרה לפחות תמותה מכל סיבה, ולפחות סיבוכים סוכרתיים:

* ירידה של 17% בתמותה כללית

* ירידה של 28% בסיבוכים מיקרו-וסקולריים (כלי דם קטנים: עיניים, כליות)

* ירידה של 13% בסיבוכים מקרו-וסקולריים (לב, כלי דם גדולים).


הקשר היה מובהק מאוד סטטיסטית.


ציטוט ממטה אנליזה של 19 RCTs:

Results: Nineteen randomized controlled trials with 888 participants were included. Fruit consumption significantly decreased the fasting blood glucose concentration (MD -8.38, 95% CI -12.34 to -4.43), but it showed no significant difference in the glycosylated hemoglobin (MD -0.17, 95% CI -0.51 to 0.17). Subgroup analyses further suggested that the consumption of both fresh and dried fruit decreased the fasting blood glucose concentration.

Conclusions: Increasing the fruit intake reduced fasting blood glucose concentration. Therefore, we recommend that patients with diabetes eat more fruits while ensuring that their total energy intake remains unchanged.


תרגום פשוט:

בסקירה של 19 מחקרים קליניים נמצא שאכילת פירות הורידה בצורה מובהקת את רמות הסוכר בצום (ירידה של כ־8.4 מ״ג/ד״ל בממוצע). לא נמצאה השפעה מובהקת על HbA1c. מסקנת סיכום המחקרים הזו הייתה שאפשר ואף מומלץ לחולי סוכרת לאכול יותר פירות, כל עוד לא עולים בכמות הקלוריות היומית הכוללת.

וכתבה של ארגון רופאים לתזונה בנושא - עושים עבודה טובה בעיניי בהנגשה של מדע עדכני לציבור - יש רפרנס נוספים בתחתית העמוד

לסיכום, זכותו של כל קלינאי לבחור אם לבסס טענות בתחום התזונה על סמך הספרות המקצועית או לא.



אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה