מה דעתכם על הגבלה על צריכה יומית של פירות וירקות טריים בעולם המערבי?
זה נכון שלרופאים יש 0 השכלה כשמדובר בתזונה ושמשרד הבריאות מעודדים אותם לרשום תרופות לסכרת במקום להדריך לתזונה נכונה, כמו להדריך לצמצום צריכת מזון מהיר ומשקאות מתוקים. לדעתי, זו הסיבה שמשרד הבריאות רודף שוב ושוב במשך שנים את דר' יוסף גיל שחר, אשר מציג את עצמו כרופא תזונתי ודוחף לשינוי באורח החיים בעולם המערבי, תוך התמקדות בשינוי תזונתי.
כאמור, מעלה את הנושא שוב למודעות בעקבות דיון בין אנדוקרינולוג וביני בנושא הגבלת כמות פירות יומית לסכרתיים כולל צריכת בטטות - הוא תומך בהגבלה כי הצריכה מעלה את הערך הגליקמי. אני הגבתי בטענה שלא סומכת על אף אחד שתומך בטענה הזו מאחר ובפירות וירקות יש סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים. אף אחד לא חטף מזה סכרת. למעשה, אין מחקרים מהשנים האחרונות שתומכים בהגבלת צריכת פירות לחולי סכרת וכאמצעי למניעת השמנה. כך הדבר גם לגבי צריכת מוצרים מן החי כאמצעי להשפעה על הכולסטרול הרע. כולסטרול למשל מושפע מעט יחסית מצריכת מזון מן החי. רוב הכולסטרול בגוף מיוצר על ידי הכבד. מכירה טבעונים עם כולסטרול גבוה.
אז מה אם ישנם מחקרים שטוענים כך וכך? צריך לבחון את המחקרים עצמם, להעביר עליהם ביקורת, מה טיבם - האם בעלי מספר משתתפים רב או מועט, מבוססי שאלונים או מדדים קליניים, ממומנים על ידי בעל אינטרס כזה או אחר ועוד ועוד. רעיון הגבלת הפירות בחולי סוכרת הופרך לראשונה לפני 12 שנים, וכך עד היום במחקרים במודלים שונים - ציטוט מ RCT:
A recommendation to reduce fruit intake as part of standard medical nutrition therapy in overweight patients with newly diagnosed type 2 diabetes resulted in eating less fruit. It had however no effect on HbA1c, weight loss or waist circumference. We recommend that the intake of fruit should not be restricted in patients with type 2 diabetes.
תרגום פשוט:
כשביקשו מחולי סוכרת חדשים עם עודף משקל לאכול פחות פירות, הם באמת אכלו פחות, אבל זה לא השפיע על רמות הסוכר (HbA1c), לא על הירידה במשקל, ולא על היקף המותניים. המסקנה של החוקרים: אין סיבה להגביל פירות לחולי סוכרת מסוג 2.
ציטוט מפורסם מקוהורט גדול:
Among those with baseline diabetes, higher fruit consumption was associated with lower risks of all-cause mortality (adjusted HR = 0.83 [95% CI 0.74–0.93] per 100 g/d) and microvascular (0.72 [0.61–0.87]) and macrovascular (0.87 [0.82–0.93]) complications (p < 0.001).
תרגום פשוט:
אצל אנשים עם סוכרת, צריכה גבוהה יותר של פירות (כל 100 גרם ביום) נקשרה לפחות תמותה מכל סיבה, ולפחות סיבוכים סוכרתיים:
* ירידה של 17% בתמותה כללית
* ירידה של 28% בסיבוכים מיקרו-וסקולריים (כלי דם קטנים: עיניים, כליות)
* ירידה של 13% בסיבוכים מקרו-וסקולריים (לב, כלי דם גדולים).
הקשר היה מובהק מאוד סטטיסטית.
ציטוט ממטה אנליזה של 19 RCTs:
Results: Nineteen randomized controlled trials with 888 participants were included. Fruit consumption significantly decreased the fasting blood glucose concentration (MD -8.38, 95% CI -12.34 to -4.43), but it showed no significant difference in the glycosylated hemoglobin (MD -0.17, 95% CI -0.51 to 0.17). Subgroup analyses further suggested that the consumption of both fresh and dried fruit decreased the fasting blood glucose concentration.
Conclusions: Increasing the fruit intake reduced fasting blood glucose concentration. Therefore, we recommend that patients with diabetes eat more fruits while ensuring that their total energy intake remains unchanged.
תרגום פשוט:
בסקירה של 19 מחקרים קליניים נמצא שאכילת פירות הורידה בצורה מובהקת את רמות הסוכר בצום (ירידה של כ־8.4 מ״ג/ד״ל בממוצע). לא נמצאה השפעה מובהקת על HbA1c. מסקנת סיכום המחקרים הזו הייתה שאפשר ואף מומלץ לחולי סוכרת לאכול יותר פירות, כל עוד לא עולים בכמות הקלוריות היומית הכוללת.
וכתבה של ארגון רופאים לתזונה בנושא - עושים עבודה טובה בעיניי בהנגשה של מדע עדכני לציבור - יש רפרנס נוספים בתחתית העמוד
לסיכום, זכותו של כל קלינאי לבחור אם לבסס טענות בתחום התזונה על סמך הספרות המקצועית או לא.

אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה